19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPredoiu şi-a luat Justiţia în primire

Predoiu şi-a luat Justiţia în primire

Noul ministru s-a declarat independent politic, renunţând de 16 ani la calitatea de membru al PNL.

Cătălin Predoiu a preluat ieri-dimineaţă portofoliul Ministerului Justiţiei, în cadrul unei ceremonii de semnare a protocolului de predare-primire între noul ministru şi cel interimar, Teodor Meleşcanu.

În conferinţa de presă organizată cu această ocazie, Predoiu a promis că va apăra justiţia de ingerinţele politice neconstituţionale. „Ca ministru independent politic, voi acorda o atenţie specială garantării independenţei actului de justiţie şi apărării acestuia de orice ingerinţe politice neconstituţionale“, a declarat acesta. „Reforma justiţiei este un obiectiv de interes general. De aceea, voi acorda o maximă atenţie colaborării cu celelalte instituţii implicate, parlament, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, guvern şi, nu în ultimul rând, Administraţia Prezidenţială“, a mai spus Cătălin Predoiu.

 

Prioritate pentru reforme

 

Cătălin Predoiu a solicitat, în cadrul conferinţei de ieri, sprijinul întregii clase politice, pentru continuarea şi accelerarea reformelor din justiţie şi pentru combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. De asemenea, a cerut şi sprijinul celor care înfăptuiesc actul de justiţie, de la judecători, la grefieri.

Noul ministru a mai spus că este conştient de importanţa remedierii deficienţelor apărute în procesul reformei, semnalate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. „Mesajul pe care înţeleg să-l transmit Comisiei Europene, cu această ocazie, este unul de totală deschidere şi cooperare“, a mai spus noul ministru al justiţiei, în cadrul conferinţei de ieri.

Cătălin Predoiu a adăugat că este necesar să alcătuiască o agendă de priorităţi pentru perioada imediat următoare, dată fiind durata limitată a mandatului său. „În activitatea mea voi aplica principiul potrivit căruia, pentru a te bucura de drepturile care ţi se cuvin, trebuie să îţi onorezi în prealabil obligaţiile asumate“, a conchis noul ministru al justiţiei.

 

Independent, dar… liberal

 

Cătălin Predoiu, noul ministru al justiţiei, a precizat ieri, la preluarea funcţiei, că este independent politic, dar că este adeptul ideilor promovate de Partidul Naţional Liberal, deşi în prezent nu este membru al vreunei formaţiuni politice. Predoiu a precizat că în 1991 a semnat adeziunea la PNL – Aripa Tânără, dar, începând cu 1992, s-a dedicat exclusiv profesiei de avocat.

Fără incompatibilităţi

Cătălin Predoiu a semnat ieri cererea de suspendare din Baroul Bucureşti şi din funcţia de membru al Comisiei Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Totodată, a renunţat la calitatea sa de membru al Comisiei CEC şi şi-a vândut părţile de capital din Casa de Avocatură Zamfirescu & Racoţi & Predoiu, la care era partener.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS